B

Ondanks dat ik het schilderen van stillevens wilde gebruiken om vaardigheden met de penselen te verbeteren, moet ik toch eerlijk bekennen er veel plezier uit te halen. Ik dacht altijd dat enkel duffe mutsen stillevens maakte op 10 x 12 cm. Moet zeggen dat het klopt.

Appels

Appels. Als u wilt beginnen stillevens te (kunnen) schilderen, dan raadt bijna elke kunstschilder aan om te beginnen met appels. Dat heb ik godverdomme (red. verdorie) geweten. Na en paar dagen van zweten op die krengen waren ze klaar. Da dach ik. Meestal stuur ik een foto naar een bevriend schilder om commentaar. Reactie, “mok er wa van zegn? Wel (red. verdorie).

Schaduwen

Bij dit schilderij dacht ik (weer) eens slim te zijn om mensen een beetje te foppen, door schaduwen op schaduw te schilderen enkel door kleurverschil. De enige die ik bij de kloten had was ikzelf. Heb geworsteld met aan mezelf opgelegde spitsvondigheid. Zoals zo vaak in mijn baan als ambtenaar bij de gemeente Enschede. Zal vaker een parallel leggen tussen werk en hobby, want tijdens het schilderen denk ik veel over dingen na.

Wat is dit?

Is het een cake die is aangesneden? Een inkijkje in de kroon van van onze majesteit, of een meloen? Schildertechnisch lijkt het me te kloppen, maar waarom denk ik elke keer bij het zien van dit topstuk (red. rotzooi) dat die pot op de achtergrond dat stuk meloen aan het opvreten is? Zo ook op het werk. Door mijn achtergrond, opvoeding heb ik een soort rauwheid ontwikkeld waardoor het (ook door mijn fluwelen! taalbeheersing) het leek of ik iedereen zo kon opvreten. Heftig, ongenuanceerd enz. Ik ben eigenlijk een aardige jongen die ongelofelijk zijn best deed om een lul te zijn. Er zijn mensen die graag in de tekst voor” lul”, grote willen zien.

Mijmeren over morgen

Een massai meisje mijmert over de dag van morgen. Zou die grote sterke krijger haar morgen het hof maken en geweldige hoge sprongen maken om haar te imponeren. Ze zal hem uiteraard koeltjes ontvangen . Tenminste een halve minuut. Door haar kledij één te laten zijn met de omgeving geeft het

Romantiek

Niet het sterkste punt van Nederlanders in het algemeen en zeker niet die van mannen in het bijzonder. Ik blijf zeker niet vrij van het “lompe boerentype”. En het erge ervan is dat het me ook geen verdomde moer kan schelen.

Opkomende zon boven het coulissen landschap van Twente

Mijn eerste landschap waar ik redelijk tevreden over ben. Zouden de mensen in Twente dat ook zo waarderen? Je ziet steeds vaker dat de coulissen door natuurlijke oplossingen worden gevormd . Ik laat de zon (deel) via de verder liggende afscheidingen op de voorgrond projecteren.

Een combinatie van potlood en acrylverf. Als ik herkenbare personages en/of dieren moet schilderen, dan moet dat heel precies. Een kleine afwijking in bv. de ogen, houding of verhoudingen en het is um niet meer.